·Regelmatige controle
·Ogen
·Oren
·Tanden en tandvlees
·Voeten
·Nagels
·Ziekte
·Uw puppy een bad geven

Regelmatige controle

Top

U moet zelf regelmatig controleren of uw huisdier gezond is. Het is goed uw pup te wennen aan dit soort onderzoekjes. Het moet een dagelijkse routine zijn dat hij wordt geborsteld en gekamd en grondig wordt bekeken. Controleer ongeveer één keer per week de ogen, oren, mond, poten en nagels van uw pup.
Het kost maar een paar minuutjes en is zeker de moeite waard, want u komt hierdoor problemen al in een vroeg stadium op het spoor. Raadpleeg uw dierenarts als u iets ongebruikelijks ziet.

Ogen

Top

Kijk of de ogen van uw pup rood of ontstoken zijn, of hij een halfgesloten ooglid heeft, vuile ogen of een verkleuring van het hoornvlies. Als de pup een ontstoken oog heeft, zal hij er veel over wrijven. Controleer hem dus goed als hij veel in zijn oog wrijft.
U kunt problemen helpen voorkomen door de ogen van uw hond goed schoon te houden. Veeg met een met lauw water bevochtigd watje voorzichtig beide ogen schoon.

Oren

Top

Controleer de oren op vuil, een overmatige hoeveelheid oorsmeer of een onaangename geur. Als uw pup iets aan zijn oor heeft, zal hij veel aan zijn oren krabben of flink met zijn hoofd schudden. Controleer hem als hij dat doet. Gezonde oren zijn lichtroze van kleur, zijn schoon en ruiken niet. Mocht u zien dat er iets niet in orde is, raadpleeg dan uw dierenarts.
Houd de oren van uw hond gezond door voorzichtig de makkelijk bereikbare delen te reinigen met een in waterstofperoxide gedrenkt watje. Probeer niet te diep in het oor te komen. Regelmatig schoonmaken is vooral belangrijk bij honden met hangoren, aangezien zij vatbaarder zijn voor oorontstekingen.

Tanden en tandvlees

Top

Pups wisselen als ze vier tot zes maanden oud zijn. Maakt u dus niet ongerust als u op de grond of in het rubber speelgoed van uw hond een tandje vindt. (Gooi het tandje weg zodat uw hond het niet kan doorslikken). Controleer de mond op geïrriteerde plekken en kijk of er geen splinters e.d. tussen de tanden zitten. Als uw hond eenmaal zijn volwassen gebit heeft, moet u leten op verkleuring van de tanden of zichtbaar tandbederf, op gebroken of loszittende tanden en ontstoken of teruggetrokken tandvlees. Ook als het tandvlees extreem licht van kleur is, kan dat een teken zijn van een slechte gezondheid.
Het wisselen verloopt gemakkelijker als uw puppy een hard rubberen bot of een rubber bal heeft om op te kauwen. Heeft hij dat niet, dan is de kans groot dat hij iets anders zoekt om op te kauwen.
U kunt het gebit van uw hond schoonhouden door het van tijd tot tijd met een tandenborstel te poetsen. Doe dat heel voorzichtig, zodat u zijn tandvlees niet beschadigt. Anders zal hij bang worden en niet toelaten dat u of de dierenarts aan zijn gebit komt. Harde hondebrokjes met dierlijke eiwitten kunnen de vorming van tandsteen verhelpen. Wees heel voorzichtig als u het gebit van uw hond schoonmaakt. Doe per keer een stukje van zijn gebit, tot hij er helemaal aan gewend is.

Voeten

Top

Als uw hond voortdurend aan zijn voet likt of een van zijn poten ontziet tijdens het lopen, weet u dat er iets niet in orde is. Kijk voorzichtig of hij een wond heeft en of zich misschien dorens of splinters in de kussentjes of in de vacht tussen de tenen bevinden. Als u niets kunt vinden, voel dan voorzichtig aan de rest van zijn poot. Misschien heeft uw hond inwendig letsel opgelopen. Ga in dat geval met hem naar de dierenarts. Houd de poten van uw hond goed schoon. Verwijder graszaad, dorens, steentjes of andere voorwerpen. Als iets vastzit in zijn haren tussen of rond de tenen, knip het dan los met een schaar met ronde punten. Doe het heel voorzichtig, zodat u niet in de huid tussen de tenen knipt.

Nagels

Top

De nagels van uw hond moeten regelmatig worden geknipt. Als u ze tegen de vloer hoort tikken als hij loopt, is het tijd om ze te knippen. Als u de nagels van uw hond te lang laat doorgroeien, zullen ze afbreken en krijgt uw hond er last van. Het is het het beste een speciale nagelkniptang te gebruiken. Houd de poot van uw hond stevig vast en knip steeds een klein stukje tegelijk af. Probeer niet de nagel in één keer op de goede lengte te knippen, want dan is de kans groot dat u uw puppy pijn doet. Zorg ook dat u niet in het "leven" knipt. Gebeurt dit per ongeluk toch en gaat de nagel bloeden, gebruik dan babypoeder of zalf om het te stelpen. Als u nog nooit eerder de nagels van een puppy hebt geknipt, vraag dan uw dierenarts of hondentrimmer om het u voor te doen.

Ziekte

Top

Veel hondebezitters voelen intuïtief aan wanneer hun hond ziek is maar bij een puppy, die nog een wat onvoorspelbaar karakter en temperament heeft, is het niet altijd gemakkelijk te zien dat er iets niet in orde is. Let op de punten die hiervoor zijn genoemd (bij "Regelmatige controle") en op de volgende symptomen:

  • Slechte eetlust.
  • Plotselinge af-of toename van het gewicht; geleidelijk gewichtsverlies gedurende langere tijd.
  • Sloomheid; weinig animo om uit te gaan.
  • Buitensporig veel drinken.
  • Zeer vaak plassen of juist te weinig plassen.
  • Bloed in de ontlasting, diarree.
  • Aanhoudend overgeven.
  • Veel kwijlen of onregelmatige ademhaling.
  • Doffe vacht.

Als u een van deze symptomen waarneemt, is het belangrijk goed op te letten of deze verschijnselen aanhouden. Als uw hond een keer een maaltijd overslaat, is er nog geen sprake van een gebrek aan eetlust. Raak dus niet in paniek, maar wees wel alert. Als u denkt dat uw puppy ziek is, neem dan zijn temperatuur op. Smeer het uiteinde van een rectale thermometer in met vaseline, breng deze voorzichtig tot één derde in de anus. Houd de thermometer ongeveer twee minuten op zijn plaats. Let op, want sommige honden spannen hun kringspier zo sterk dat ze de hele thermometer naar binnen trekken. Een gezonde hond heeft een temperatuur tussen 38 en 39°C. Bij een hogere of lagere temperatuur moet u contact opnemen met de dierenarts.

Uw puppy een bad geven

Top

Baad uw hond alleen als dat nodig is. Als u hem te vaak een bad geeft, verwijdert u daardoor het vet uit zijn vacht waardoor deze doffer en minder waterafstotend wordt.
Geef uw puppy een paar keer een bad, ook zonder dat hij echt vuil is, alleen om hem eraan te wennen. Hij is nu nog klein en makkelijk hanteerbaar, later zal het misschien moeilijker zijn.
Doe wat lauw water in de badkuip of in de wastafel. Als het glad is, kunt u er het beste een rubber matje in leggen. Zet uw puppy in het water, aai hem en stel hem op zijn gemak. Als uw puppy niet erg meewerkt, kunt u het misschien beter met zijn tweeën doen. Giet warm water over zijn lichaam, maar niet over zijn hoofd. (Doe dat pas als u zijn lichaam met shampoo hebt gewassen en hebt uitgespoeld, want als het hoofd van uw hond nat is zal hij zich gaan uitschudden en zal de hele kamer onder het schuim komen te zitten).

Gebruik nooit "mensenshampoo" om uw hond te wassen. De chemische samenstelling hiervan is niet geschikt voor uw hond; zijn huid kan erdoor uitdrogen. Gebruik een hondenshampoo van goede kwaliteit en spoel deze goed uit. Was vervolgens zijn hoofd, maar wees voorzichtig dat hij geen zeep of water in zijn ogen of in zijn oren krijgt. Spoel de shampoo goed uit.

Als u uw pup goed hebt uitgespoeld, wrijft u hem stevig met een handdoek. Op een warme dag kunt u met hem gaan wandelen om zijn vacht te laten drogen. Houd hem wel aan de lijn, zodat hij niet in de eerste de beste modderpoel springt. Bij koud weer kunt u een föhn gebruiken. Zet de föhn op een lage stand met warme lucht. Bij een langharige hond is het aan te raden de vacht tijdens het föhnen te kammen, zodat het niet in de klit raakt. Het is belangrijk dat u de vacht goed droogt, anders kan uw pup kou vatten.

Bron: U en uw nieuwe puppy - Eukanuba

© 2004 tashy.be
Designed by Forest